ZŠ T. G. Masaryka, Jánošík
„Zlé prekonávať dobrým, to nie je tak ťažké - ale ťažko je prekonávať dobré lepším.“ T.G. Masaryk

Výmena hračiek - Зaмена играчака у школи

Датум: 17. Oktobar 2018 12:00 Категорија: Новости

Kým sa naší starí rodičia pamätajú na časy ked deti mali po dve-tri hračky na celé detstvo - a aj tie dve tri bábiky si niekedy museli deliť so sestrou alebo bratom - dnes je v detských izbách často ťažko najsť miesto pre všetky hračky ktoré dieťa má.
V predajňach, výber hračiek je taký bohatý, že rodičia často nevedia, čo deťom do ich preplnenej izby kúpiť.
A ako to už dnes býva, dieťa sa hrá len s niektorými hračkami kým ostatné v izbe stoja a zbierajú prach.
 
Preto sme sa počas Detského týždňa na jánošíckej škole T. G. Masaryka rozhodli že organizujeme výmenu hračiek medzi deťmi!
Každé dieťa do školy donieslo jednu hračku s ktorou sa viac nehráva a ktorú je ochotné darovať niektorému spolužiakovi alebo spolužiačke.
Usporiadaná bola tombola a predtým každá hračka dostála svoje číslo ktorému zodpovedalo číslo na lístku ktorý žiak dostál na vchode do fiskulturnej sály.
Počas tomboly, členky komisie - v zložení Maria Supková a Dejana Miucová - pred deťmi prečítali ktorý žiak sa poteší ktorou hračkou.
 
Aj ked niektorým deťom nebolo ľahko rozlúčiť sa so svojom hračkou, všetký deti domov odišli spokojné že sa zabavili na tombole a že do daru dostáli novú hračku.

Док су наше баке и деке у детињству имале по две-три играчке - а и те су морали да деле са браћом или сестрама - у данашњим дечјим собама често нема места за све играчке које једно дете има.  Иако су у данашње време продавнице препуне играчака - деца имају огроман избор и могу да бирају какве им се више свиђају - већина играчака које дете има после неког времена остају да стоје по ћошковима и скупљају прашину.
Зато смо у ОШ "Т. Г. Масарик" у Јаношику одлучили да организујемо замену играчака. Сваки ученик је од куће донео по једну играчку са којом се више не игра и коју би волео да поклони некоме. Свака играчка је добила свој број и у сали за физичко је уприличена томбола током које су ученици добили улазнице на којима су били бројеви који су одговарали бројевима на играчкама.
Ученичку комисију су чиниле ученице осмог разреда Дејана Миуца и Марија Супек. Оне две су извлачиле играчку по играчку и поклањале су их онима који су у рукама имали улазнице са одговарајућим бројевима.
Иако неким ученицима није било лако да се растану од својих играчака, сви ученици су кући отишли срећни што су се забавили на томболи и што су у рукама имали нову играчку за играње.